Rumma Zweden 16 29

Zon, zee, zand, zomer!

Door Margreet Zijlstra op dinsdag 19 juli 2016 11:46

Heel geleidelijk aan is het zomer geworden...de vakanties zijn begonnen, wat is het heerlijk te genieten van de zon, vrije dagen, buiten eten, wandelen en fietsen, luieren en yoga! Voeten in het zand of het koele gras, of misschien op je subboard! Een kleine groep geluksvogels staan straks op Zweedse bodem voor de yogalessen in de Ürnatur.

Nét terug van Zweden, waar we met de geluksvogels vijf heerlijke dagen hebben gehad. Dagen met twee maal daags yoga in de natuur, veel zon, zwemmen in koele meren, samen genieten van heerlijk eten, een yoga beeld boetseren bij een kunstenaar, een wandeling maken met een prachtig uitkijkpunt, mediteren zittend op (miljoenen jaren) oude stenen, Loppis (vlooienmarkt) bezoeken, 's avonds bij het vuur zitten of yahtzee spelen, luieren, mooie kerkjes zien en SAMEN zijn! Natuurlijk was er ook tijd om je boek te lezen, je nagels te lakken, mee te helpen met koken, foto's te maken en met de hond te knuffelen.

Zweden is een groot land met veel minder inwoners dan Nederland. Het is er groen en rustig, er zijn veel meren en in het wild levende dieren. Zweden heeft vier soorten wilde dieren: beer, lynx, veelvraat en de wolf; 'the big four of Scandinavia'. Wij zagen herten, een lynx, kraanvogels, een roofvogel, een pad, veel koeien en ook vlinders. In Zweden zijn er in de natuur veel muggen in de vroege avond; insmeren is een must! De zomeravonden in Zweden zijn lang; het blijft erg lang licht en het wordt ook vroeg weer licht.

Eten en drinken: We genoten van Zweedse cruesli in de Zweedse yoghurt, siroop van vlierbloesem en crackers belegd met verse garnalen, gegrilde verse zalm, maar ook ingelegde haring is typisch Zweeds, knäckebrot, vossebessenjam en Zweedse gehakt (in ons geval vega) balletjes, pepparkakor (gemberkoekjes)

Klimaat: landklimaat

Munt: Zweedse kroon

Schrijvers van Zweedse thrillers: Henning Mankell, Sjöwall en Wahlöö. Stieg Larsson, Camilla Läckberg, Liza Marklund

Films: As it is in heaven, The Bridge, de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Zweedse jeugdboeken en films van Astrid Lindgren: Pippi Langkous, De gebroeders Leeuwenhart, Ronja de Roversdochter

Zweedse kruiden om zelf kruidenbitter te maken (alcohol en Zweedse kruiden), oa te koop bij De Tuinen en de Apotheek

Zweeds design: Volvo en H&M

In Zweden geldt het allemansrecht: tekst van: website Zweden info

De Zweedse natuur staat open voor iedereen, maar men moet voorzichtig zijn met de natuur en eerbied hebben voor zowel mens als dier. Het allemansrecht is geen formele wet in Zweden, het is eerder een oud gewoonterecht.

Hieronder een paar voorbeelden van wat je wel en niet mag in de Zweedse natuur. De volledige tekst van het Allemansrecht vind je op de website van Naturvårdsverket.

Dit mag je :

Je mag je vrij over andermans land of water bewegen, zolang dit geen hinder of ongemak voor de eigenaar van het land of water veroorzaakt.
Je mag enkele dagen kamperen met een tent op het land van een ander, maar vraag de eigenaar van het land liefst vooraf om toestemming.
Je mag bloemen, bessen en paddenstoelen plukken voor eigen gebruik.
Je mag een kampvuur aanleggen, maar overtuig je er eerst van dat er geen vuurverbod geldt.

Dit mag je niet :

Je mag geen bomen omhakken of omzagen.
Je mag geen afval achterlaten in de natuur.
Je mag niet met een motorvoertuig in het terrein rijden.
Je mag niet jagen en/of vissen. Vrij vissen mag je alleen langs de kust en in de vijf grootste meren. In alle overige wateren dien je te beschikken over een visvergunning.
Je mag in de periode van 1 maart tot en met 20 augustus je hond niet los laten lopen. Buiten deze periode dien je je hond zodanig onder controle te hebben dat deze geen last veroorzaakt voor de wilde dieren.

N.B. Het allemansrecht geldt niet in natuurreservaten en andere beschermde natuurgebieden.