Margreet Yoga Nidra front Medium3

Yoga Nidra, een krachtige meditatievorm

Door MZ op vrijdag 11 december 2015 14:48

Verdiep je bestaande beoefening of ontdek deze liggende meditatievorm die een positieve en krachtige invloed heeft.

De sessies zijn 11 keer per jaar op de zondagen: 11-9, 9-10, 13-11, 11-12-2016. Locatie: 11-9, 13-11 en 11-12 Studio Meng, Helmersstraat 140 II, Den Haag. Locatie 9-10 De Stadhouder, Stadhouderslaan 9, Den Haag. Prijs: € 15 inclusief yogitea en een gezond hapje na afloop.

Schrijf je in via: info@yogaplek.nl en vermeld je naam, tel. nummer en of je in het bezit bent van een matje.

Na ontvangst van je betaling is je plek gereserveerd. Rek nummer: NL06 INGB 0004 3340 66 t.n.v M. Zijlstra. Bij annulering 24 uur voor aanvang van de sessie ontvang je het volledige bedrag retour. Teruggave is niet mogelijk bij annulering binnen 24 uur voor aanvang van de sessie.

 

YOGA NIDRA - de Yogische slaap waarin je bewust leert te ontspannen

Satyananda Yoga Nidra™ is samengesteld door Swami Satyananda Saraswati en is gebaseerd op een oude techniek: 'nyasa'. Het is een systematische methode om volledige fysieke, mentale en emotionele ontspanning teweeg te brengen.

Yoga Nidra zou je een liggende meditatie kunnen noemen; je ligt in ontspanningshouding op je matje.

Iedereen, met enkele uitzonderingen, kan meedoen aan Yoga Nidra.

Yoga Nidra heeft van oorsprong betrekking op een rondgang door het lichaam met de aandacht terwijl specifieke mantra's werden herhaald voor ieder aandachtspunt. Swami Satyananda heeft de techniek echter vereenvoudigd zodat het meer in deze tijd past. De Yoga Nidra kan nu worden toegepast aan een groep i.p.v aan een individu en de mantra's worden niet meer uitgesproken. Er is veel aandacht voor de adem, een rondreis door het lichaam met herhaling van de gevoelde punten, visualisaties en tegenstellingen en een verhaal met arche-typische elementen. In een Yoga Nidra sessie wordt er gewerkt met een sankalpa: een besluit. Een besluit iets te willen veranderen in je leven op een positieve manier. Je kan je sankalpa gebruiken voor een spiritueel doel of dieper verlangen.

De term Yoga Nidra is afgeleid van twee Sanskriet woorden: Yoga - eenheid, Nidra - slaap. Tijdens Yoga Nidra lijkt het lichaam te slapen in een ontspanningshouding (savasana) maar het bewustzijn blijft actief op een dieper niveau van aandacht. De zintuigen trekken zich geleidelijk aan meer terug. In Yoga Nidra zijn alleen horen en voelen belangrijk. Yoga Nidra wordt ook wel psychische slaap genoemd of: diepe ontspanning met innerlijk bewustzijn. Omdat de aandacht naar binnen is gericht en er hierdoor weinig externe prikkels meer zijn zullen via het onderbewuste en het onbewustzijn meer mogelijkheden ontstaan zoals:

* meer ontspanning ervaren in lichaam en geest

* beter kunnen slapen

* geheugen ontwikkelen

* stress verminderen

* kennis en creativiteit ontwikkelen

* concentratie vergroten