2013 10 04 at 16 54 58 Foto Charles Groeneveld

Herfst blues...

Door Margreet Zijlstra op maandag 03 oktober 2016 11:37

Wat kan de herfst prachtig zijn... met een kleurenpalet aan bruinen, rood en geel tinten, koelere dagen en nachten en sneller donker. Seizoenswisselingen hebben invloed op ons lichaam en onze geest. Een periode van loslaten en volgens de Ayurveda de Vata tijd. Vata staat voor wind en beweging, kou, droog en hard. In deze tijd is het fijn om stabiliteit te zoeken: yoga om in je ritme te blijven. Rust in je savasana: op maandag in Studio Corazón is er nog plek!

'Warmte, olie en zachtheid in de vorm van massage met sesamolie; het beschermt de huid tegen uitdroging en werkt rustgevend op het zenuwstelsel. Laat de olie 15 minuten intrekken en stap dan onder de warme douche. Probeer eens oilpulling, je mond spoelen met sesamolie of kokosolie: versterkt het immuunsysteem en verzorgt je tandvlees. Als alternatief kun je je pink in olie dopen en je tandvlees masseren.

Kleed je warm aan, ook als het nog niet zo koud is.

Geuren als lavendel, roos, ceder en sandelhout werken rustgevend.

Verlaag je tempo: De Krijger is een aardende asana. Vooroverbuigingen werken rustgevend.

Breng vata tot rust met ademoefeningen zoals Anuloma Viloma, wisselende neusadem.

Eet kruidig en warm: dit heeft een verwarmend effect op je lichaam. Vermijd in dit jaargetijde salades en crackers. Zoet is goed: rijst, pompoen, zoete aardappel, biet, gele linzen. Ghee als vervanger van olie helpt tegen allerlei kwaaltjes. Apples en peren van dit seizoen, gekookt met een beetje kaneel. Dadels als tussendoortje. Gemberthee verwarmt, wees matig met koffie en drink dit het liefst tussen 9.30 en 10.00 uur. Je lichaam wordt wat trager en kan de stimulatie gebruiken. Warme melk neutraliseert de zuren.

Ontspanning is belangrijk: vermijd overprikkeling en ga uiterlijk om 22.30 naar bed. Massseer je voeten met sesamolie voor een rustige nacht.'

Bron: Yogamagazine nm3 2014

Foto: Charles Groeneveld, Margreet - Savitri- en Arianne in Vliegende Krijger